BIROU DE MEDIATOR IASI

acasa | contact | blog


  MEDIEREA :: SOLUTII RECIPROC AVANTAJOASE :: MEDIEM DIVORTUL! NU JUDECAM! :: MEDIEREA IN DREPTUL PENAL  
CADRUL LEGAL

Cadrul legal este dat de legea nr.192 din 16 mai 2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator cu modificarile si completarile ulterioare. Textul legii se poate consulta acest link.

Ce este medierea?

Conform legii nr. 192/2006, MEDIEREA reprezinta o modalitate de solutionare a conflictelor pe cale amiabila, cu ajutorul unei terte persoane specializate in calitate de mediator, in conditii de neutralitate, impartialitate, confidentialitate si avand liberul consimtamant al partilor.

Cine este mediatorul?

Mediatorul este o persoana specializata, care isi desfasoara activitatea cu respectarea principiilor de baza ale medierii:
- confidentialitatea informatiilor si a documentelor de care ia cunostiinta pe parcursul procedurii de mediere.
- neutralitatea - conduce in mod nepartinitor, asigura un echilibru intre parti, obligatia mediatorului fiind una de diligenta.
- impartialitatea - mediatorul nu favorizeaza nici una dintre partile care participa la mediere, are doar rolul de a conduce discutiile, de a depune toate diligentele pentru a determina partile sa ajunga la o solutie eficienta, intreg procesul fiind centrat pe interesele si nevoile persoanelor implicate.
- liberul consimtamant al partilor - reprezinta vointa partilor de a ajunge la mediere, de a da startul unei proceduri de solutionare a conflictului existent, cat si de a incheia acest proces.


Care sunt avantajele medierii?

  • Procedura simpla, rapida, confidentiala si flexibila
  • Procedura convenabila care genereaza solutii eficiente
  • Flexibila - sedintele au loc in momentul considerat cel mai convenabil pentru parti
  • Recuperarea taxei de timbru
  • Solutii de tip castig-castig, nu impuse de instanta de judecata
  • Procedura aplicabila numeroaselor conflicte ivite
  • Solutia apartine in mod exclusiv paartilor


PROCEDURA MEDIERII

Medierea, ca alternativa de rezolvare a conflictelor, are la baza o procedura extrem de simpla si clara. Medierea se realizeaza, doar dupa ce persoanele implicate in conflict isi dau consimtamantul, ea avand caracter voluntar.

Procedura de mediere este inceputa la cererea partilor adresata mediatorului. Daca la biroul de mediere se prezinta doar una dintre parti si accepta medierea, mediatorul depune toate diligentele pentru a-i comunica celeilalte parti oferta de mediere, solicitandu-i sa dea un raspuns cu privire la acceptarea sau respingerea medierii. Termenul in care acest raspuns este solicitat este de 15 zile.

Odata acceptata medierea de catre toate partile, mediatorul trebuie sa le informeze gratuit cu privire la procedura de mediere, principii, drepturi si obligatii, efecte si reguli aplicabile. Dupa realizarea informarii, se semneaza contractul de mediere si se stabileste onorariul in functie de natura si complexitatea cazului. Se stabliesc de comun acord si in functie de programul fiecaruia sedintele de mediere. Sedintele de mediere se desfasoara dupa anumite reguli, realizand un dialog constructiv si adecvat fara a aduce atingere vietii private au demnitatii. Dialogul va fi condus de catre mediator spre o buna solutionare, mediatorul neavand niciun interes personal sau pentru tert in rezolvarea cauzei. Fiecare dintre parti isi vor sustine punctele de vedere, vor discuta, vor negocia si vor ajunge la un rezultat final eficient si satisfacator. Toata procedura de mediere se desfasoara intr-un cadru discret si simplu, toate actele, informatiile sau faptele ramand confidentiale. Mediatorul nu poate fi audiat ca martor in legatura cu faptele si actele de care a luat cunostiinta in timpul procesului de mediere.

Sedintele de mediere pot avea loc in sesiuni comune, dar si in sesiuni separate daca mediatorul considera necesar acest lucru. Mediatorul actioneaza in conditii de confidentialitate, neutralitate si impartialitate depunand toate diligentele de a se ajunge la un rezultat optim intr-un timp rezonabil.

In momentul in care partile au gasit o solutie viabila si multumitoare, mediatorul va intocmi acordul de mediere care are putere de lege intre parti odata semnat. Si astfel procedura de mediere se incheie prin realizarea unei proces verbal de inchidere a medierii.
© Dumitriu V. Elena-Roxana - Birou de mediator Iasi / designed and created by DoubleDesign.ro